آشنایی با برخی رسوم و سنتهای آذربایجانغربی
یک پژوهشگر و کارشناس مردمشناس گفت: برخی سنتهای زیبا در روستاهای همجوار ارومیه وجود دارد که در شهر تا حدودی از بین رفته است و با اطلاعرسانی میتوان آنها را احیا کرد.
حسن سپهرفر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه آذربایجانغربی، افزود: آذربایجان غربی به لحاظ تنوع قومی در حدود 10 نوع پوشاک دارد.
وی ادامه داد: در ارومیه لباسهای قدیمی بر اساس لباسهای دوره قاجار بود و در داخل شهر(زن و مرد) از لباسهای قدیمی عمدتا پیراهن بلند استفاده میکردند.
این کارشناس و پژهشگر مردم شناس، اضافه کرد: پیراهن زنها آستین بلند و 3 دکمه است و لچک و چارقد هم به شیوهای سنتی بسته میشود.
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانغربی تصریح کرد: برخی از این عشایر دو روسری هم میبندند که به اصطلاح کله یاغی(کلاغی) گفته میشود.
سپهرفر معتقد است که برخی سنتهای زیبا در روستاهای همجوار ارومیه وجود دارد که در شهر تا حدودی از بین رفته است و با اطلاعرسانی میتوان آن را احیا کرد.
این مردمشناس با اشاره به برخی سنتهای رایج در آذربایجانغربی، تشریح کرد: یکی از سنتهای ارومیه مشارکت و همیاری در آئینهای عروسی و ترحیم است.
وی ادامه داد: در قدیم همسایگان برای صاحب عزا، جیره خشک و یا کمک نقدی میپرداختند تا در مراسم استفاده کنند که متاسفانه این مراسم در شهرها از بین رفته است اما همچنان در روستاها وجود دارد.
سپهرفر مراسم خواستگاری را اینگونه تشریح کرد: بین ترک زبانان مراسم خواستگاری به نام (الچیلیخ) معروف است که در بین کردها قاصه گفته میشود.
وی افزود: مراسم خواستگاری حتما پس از پسند دختر انجام میشود و موقعیت اجتماعی فرد و خانواده در نظر گرفته میشود.
این مردمشناس و پژوهشگر، اقلیتهای مذهبی را یکی از ویژگیهای بارز شهر ارومیه دانست و گفت: اقلیتهای مذهبی به ترکی مسلط هستند و گاهی در میان خودشان نیز ترکی صحبت میکنند.
وی ادامه داد: مسلمانان، ارامنه و آشوریها در مراسم ترحیم یکدیگر حضور مییابند.
سپهرفر تاکید کرد: با توجه به قدمتی که از هزاره اول در شهر ارومیه یافته شده، این شهر در گذشته از لحاظ امنیتی حصار و هم به لحاظ آبرسانی قنات داشته است.
این مردمشناس اضافه کرد: قنات ارومیه شبکهبندی پیچیدهای داشته و نکات ویژه قناتها این بود که عمدتا از زیر و یا کنار مساجد عبور کرده است.